Τι είναι τελικά οι όροι OEM και Refurbished στις οθόνες iPhone; Υπάρχουν αυθεντικές Apple;

Published In: NewsCreated Date: 2016-08-23Hits: 1944Comment: 0

Ο τεράστιος αριθμός πωλήσεων iPhone όλα αυτά τα χρόνια παγκοσμίως, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία τεράστια γκάμα επιλογών στα ανταλλακτικά του, ιδιαίτερα στις οθόνες που είναι συχνό φαινόμενο να σπάνε. Υπάρχουν όμως στο Internet τόσες ορολογίες και τόσες ποιότητες που δε μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τι είδους οθόνη είναι.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΕΔΩ: https://www.electroniacs.gr/%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%be%ce%b7/

Ας ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχήν κάτι: Δεν υπάρχουν αυθεντικές οθόνες Apple για iPhone.

Η Apple έχει αναθέσει σε εργοστάσια κατασκευής ηλεκτρονικών στη Κίνα όπως Sharp, Toshiba, LG, την κατασκευή των οθονών τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Apple, τις οποίες τοποθετούν σε καινούργια κινητά. Τα εργοστάσια αυτά δεν πουλάνε τις ίδιες ακριβώς οθόνες, της ίδιας παραγωγής, σε εταιρίες ανταλλακτικών, χονδρική ή λιανική.

Συνεπώς η after-market αγορά των οθονών προέρχεται από άλλες πηγές, τις οποίες θα καταλάβετε παρακάτω:

Όπως είναι γνωστό, οι οθόνες αυτές αποτελούνται από 3 κομμάτια τα οποία είναι πολύ καλά κολλημένα μεταξύ τους:

1) Οθόνη LCD που βγάζει την εικόνα
2) Η οθόνη αφής (Digitizer) που είναι υπεύθυνο για την αφή, το “touch” δηλαδή
3) και το εξωτερικό τζαμάκι

Όταν σπάσει ακόμα και ένα από τα 3 αυτά μέρη, το καλύτερο είναι να αλλαχτεί ολόκληρη η οθόνη.

Όταν σπάσει μία οθόνη και την πάμε για αλλαγή, αυτή η οθόνη είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε εργοστάσια ανακύκλωσης τα οποία διαθέτουν ειδικά μηχανήματα τα οποία ξεχωρίζουν αυτά τα κομμάτια, καθαρίζονται και επανασυναρμολογούνται με κάποια άλλα λειτουργικά μέρη από άλλες σπασμένες οθόνες, ώστε να δημιουργηθεί εντέλει μία νέα οθόνη προς χονδρική πώληση.

Refurbished: Αυτές οι οθόνες οι οποίες είναι ανακατασκευασμένες είναι οι Refurbished οθόνες. Αποτελούνται δηλαδή από κομμάτια τα οποία έχουν συνθέσει εργοστάσια που κάνουν αυτή τη δουλειά.
Για παράδειγμα, μια ανακατασκευασμένη οθόνη μπορεί να αποτελείται από αυθεντική και μεταχειρισμένη φυσικά οθόνη LCD, με αυθεντικό digitizer, αλλά τζαμάκι άλλης ποιότητας, ή από after-market digitizer και τζαμάκι κ.ο.κ. Αυτές οι οθόνες είναι αξιόπιστες αν προέρχονται από καλή “φουρνιά” και προμηθευτή.

ΟΕΜ (Original Equipment Manufacturer): Οι OEM οθόνες, οι οποίες είναι και η καλύτερη επιλογή, είναι κατασκευασμένες από ίσως και τους ίδιους κατασκευαστές αλλά και από πολλούς άλλους, βάση των ίδιων προδιαγραφών.  Αυτές οι οθόνες έχουν ίδια ακριβώς εικόνα και αφή με την αυθεντική και διατίθενται στην αγορά ανταλλακτικών.

Συμβατές: Υπάρχουν φυσικά και οθόνες οι οποίες είναι άλλης ποιότητας συμβατές με τα iPhone, όπως Α++, high quality κτλ οι οποίες κυκλοφορούν στην αγορά και ιδιαίτερα στο εξωτερικό, αλλά δε συνιστώνται διότι μπορεί να παρατηρηθεί διαφορά στη ποιότητα εικόνας ή αφής, ακόμα και μακροζωϊας φυσικά. Πρόκειται για οικονομικές οθόνες οι οποίες παράγονται από εργοστάσια με δικές τους προδιαγραφές.

Πάντως η αλήθεια είναι ότι λόγω της τεράστιας αγοράς από καταστήματα και Internet, δε μπορεί να γνωρίζει κανείς εύκολα τι ποιότητας είναι πραγματικά αφού πλέον και οι κλώνοι είναι πολύ “πετυχημένοι”.

Γι’ αυτό καλό είναι να τις αγοράζει ο τεχνικός που θα δώσετε το κινητό για επισκευή, λόγω ότι διαθέτει την εμπειρία και αγοράζει από δοκιμασμένους και αξιόπιστους προμηθευτές.